top of page

                                                                                                                                                                                    

El Jardí de les flors de Bach de Taradel 

 

jordi Cañellas (1)

El Dr. Edward Bach va morir el 1936, deixant-nos un legat tant filosòfic com pràctic. A nivell filosòfic el seu concepte de malaltia, entesa com una falta d’harmonia entre l’ànima i la personalitat va ser quelcom nou en l’Anglaterra d’inicis del segle XX. Ell creia que els éssers humans havíem de fer allò que ens dictava la intuïció, seguir el dictat de la nostra vocació. La conseqüència de seguir la vocació era la salut. Si pel contrari no seguíem els dictats de la nostra intuïció i endegàvem projectes en els que no creiem, tard o d’hora ens encalçaria la malaltia. La malaltia tenia, per Bach, una funció de correcció, mai de càstig. Ens ajudava a veure que no fèiem allò que més sentíem. La malaltia, tenia sempre un origen psíquic, es a dir, mental o emocional. Tres coses contribuïen a evitar la salut:
  1. Els nostres defectes de personalitat. La ira, la cobdícia, la por, etc.
  2. Les pseudo-necessitats. Totes aquelles coses que creiem que ens fan falta per ser feliços i que ens empenyen a actuar d’una manera que no volem.
  3. Les influències dels altres. Els pensaments i consells de la gent propera ens poden desviar del nostre camí o fer-lo més llarg i penós. Hem de seguir la nostra intuïció i si l’errem, l’error ens servirà per aprendre.
 

L’aspecte més conegut del Dr. Bach son les seves flors que amb els anys s’han fet famoses i milions de persones arreu del món les coneixen i les usen. Cadascuna de les 38 essències ens ajuda a treballar els nostre defectes, a ser menys influïts per la gent que estimem i a necessitar menys i menys per ser més i més feliços. Es a dir, en Bach ens va mostrar la causa de la malaltia i alhora més enllà d’una teoria especulativa ens va oferir una eina pràctica per ajudar a prevenir-la. D’aquí a uns anys, potser encara molts, els escrits de Bach s’estudiaran a les facultats de medicina i de filosofia. Tot arribarà.

De moment, mentre esperem el merescut reconeixement d’aquest mestre espiritual, moltes persones fem servir les flors a les nostres vides i ens ajuden en gairebé tots els temes que us podeu imaginar. Encara, però, la majoria de persones que coneixen les flors de Bach, no en coneixen una part cabdal: les plantes de les que s’obtenen les essències.

[1] Biòleg especialitzat en botànica i ecologia, postgrau de fitoteràpia clínica, naturòpata i terapeuta floral. Creador del Jardí de les Essències, un espai on hi ha, cultivades o espontànies, la gran majoria de les flors de Bach. Elaborador d’essències florals. Ha escrit 4 llibres de flors de Bach.

bottom of page